Szparagi zapiekane z serem żółtym i szynką parmeńską w cieście francuskim

Sezon na szparagi rozpoczęty, więc chcąc wykorzystać ten czas, przygotowałam szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem żółtym w cieście francuskim. Idealne na kolację lub jako szybka i smaczna przekąska. 🙂

Skladniki na 4 porcje:

-8 szparagów
-arkusz ciasta francuskiego
-4 plastry sera
-4 lub 8 plastrów szynki parmeńskiej
-czosnek granulowany
-sól
-oliwa
-przyprawa suszone pomidory KAMIS

Wykonanie:

Szparagi myjemy i usuwamy twarde końce. Obtaczamy je w oliwie i oprószamy czosnkiem oraz opcjonalnie niewielką ilością soli. Szynka jest słona więc z solą bardzo ostrożnie. Ciasto kroimy na 4 części. Na każdym kawałku układamy szynkę, ser i po 2 szparagi. Posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zlepiamy boki, dolną część ciasta podwijamy pod spód, a górną część pozostawiamy otwartą. Zlepione „ciastka” smarujemy po wierzchu oliwą i wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika na około 30 minut. I gotowe. 😊




Posts created 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top