Placuszki makaronowe z warzywami i żółtym serem.

Często zdarza mi się ugotować za dużo makaronu, którego później nie mam do czego wykorzystać. 😁 A skoro staram się aby nie marnować jedzenia, stworzyłam placuszki makaronowe z pieczarkami, papryką i żółtym serem. Wyszły lepsze niż się spodziewałam. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Są bardzo proste do zrobienia i przy okazji można wyczyścić lodówkę.

Składniki na około 15 sztuk:
-200 g ugotowanego makaronu
-10 średnich pieczarek
-0,5 cebuli
-1 papryka czerwona
-pęczek zielonej cebulki
-2 ząbki czosnku
-100g żółtego sera
-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
-2 jajka
-sól
-pieprz
-oliwa
-4 łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:
Cebulę pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Pieczarki umyć, pokroić i dodać do cebuli. Dusić przez kilka minut, aż zmiękną. Doprawić solą i odstawić do wystudzenia. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulę poszatkować. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Makaron pokroić na mniejsze części. Tak przygotowane składniki dodać do pieczarek, zetrzeć czosnek i wymieszać całość. Następnie dodać majonez, jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Placki smażyć na posmarowanej olejem patelni. Można zjeść solo albo z sosem np. tzatziki. Są pyszne, mówię Wam.

Posts created 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top