Placuszki makaronowe z warzywami i żółtym serem.

Często zdarza mi się ugotować za dużo makaronu, którego później nie mam do czego wykorzystać. 😁 A skoro staram się aby nie marnować jedzenia, stworzyłam placuszki makaronowe z pieczarkami, papryką i żółtym serem. Wyszły lepsze niż się spodziewałam. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Są bardzo proste do zrobienia i przy okazji można wyczyścić lodówkę.

Składniki na około 15 sztuk:
-200 g ugotowanego makaronu
-10 średnich pieczarek
-0,5 cebuli
-1 papryka czerwona
-pęczek zielonej cebulki
-2 ząbki czosnku
-100g żółtego sera
-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
-2 jajka
-sól
-pieprz
-oliwa
-4 łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:
Cebulę pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Pieczarki umyć, pokroić i dodać do cebuli. Dusić przez kilka minut, aż zmiękną. Doprawić solą i odstawić do wystudzenia. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulę poszatkować. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Makaron pokroić na mniejsze części. Tak przygotowane składniki dodać do pieczarek, zetrzeć czosnek i wymieszać całość. Następnie dodać majonez, jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Placki smażyć na posmarowanej olejem patelni. Można zjeść solo albo z sosem np. tzatziki. Są pyszne, mówię Wam.

Posts created 10

Dodaj komentarz

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top