Pieczone ziemniaki „ruskie”


Moja dzisiejsza propozycja to pieczone ziemniaki z farszem, dokładnie takim samym, jak ten do pierogów ruskich. Idealna opcja dla wszystkich fanów pierogów ruskich. 🙂

Składniki:
-5 średnich ziemniaków
-250 g twarogu półtłustego
-średnia cebula
-masło
-sól
-pieprz
Nieobrane ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Powinny być miękkie w środku, ale nierozgotowane. Następnie odlać wodę i chwilę przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach masła. Każdego ugotowanego ziemniaka przekroić na połowę i wydrążyć miąższ, pozostawiając niewielką „ściankę”. Miąższ z 4 ziemniaków przełożyć do miski i rozgnieść widelcem ( można dać ze wszystkich ziemniaków, ale ja wolę kiedy ser jest bardziej wyczuwalny), dodać ser i również dokładnie rozgnieść. Dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki posypać solą i ułożyć na każdej połówce odrobinę masła. Następnie nałożyć farsz. Ziemniaki włożyć do nagrzanego piekarnika do 200° na 20 minut. Można podawać z kwaśną śmietaną lub kefirem. Smacznego!:-)

Posts created 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top