Naleśniki jogurtowe z twarożkiem truskawkowym

Naleśniki jogurtowe to alternatywa dla klasycznych naleśników. Zamiast mleka do ciasta dodaje się jogurt naturalny. Są bardzo delikatne i można wyczuć delikatny kwaskowy smak jogurtu. Świetnie komponują się z twarogowym farszem. Zresztą sami spróbujcie. 🙂

Składniki na 8 szt.:
-1szkl. mąki
-1szklanka wody gazowanej
– jogurt naturalny 150g
-2 łyżki budyniu waniliowego
-2 jajka
-szczypta soli
-1 łyżka oleju
-łyżka cukru opcjonalnie
Wszystkie składniki zmiksować na gładką mase i smażyć naleśniki na suchej patelni.

Mus:
-250 g truskawek mrożonych
-2 łyżki cukru
-skórka otarta z 1 cytryny
Truskawki zalać odrobiną wody i zagotować. Gotować przez chwilę, tak aby się rozmroziły. Odlać wodę, dodać cukier i zblendować. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Połowę musu przełożyć do osobnego naczynia i ostudzić. 
Farsz:
-250g twarogu chudego
-1-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżka esencji waniliowej
-truskawki 250 g
-połowa wystudzonego musu truskawkowego
Do twarogu dodać cukier, esencje i blendujać dodawać po łyżce musu. 
Na każdy naleśnik nakładać farsz, na farszu ułożyć pokrojone truskawki i całość złożyć w kieszonki. Naleśniki polać pozostałym musem, najlepiej gorącym. Smacznego! 😋

Posts created 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top