Mini torciki raffaello z truskawkami

Mini torciki raffaello z truskawkami potrafią bardzo umilić dzień. Do niedzielnej kawy idealne. 😁 Proste do wykonania i bardzo efektowne.
😍

Przepis na 8 torcików:
Spód:
-biszkopt min. 24×24
-0,5 szklanki wody
-2 łyżeczki cukru
-sok z połowy małej cytryny

Z biszkoptu za pomocą szklanki wyciąć spody torcików. Przygotować poncz i nasączyć biszkopty.

Masa:
-50 g wiórków kokosowych
-150 ml mleka
-100 g białej czekolady
-250 ml śmietany 36%
-2 łyżki cukru pudru
-kilka kropel aromatu migdałowego(opcjonalnie)
-2 łyżeczki żelatyny

Na wierzch:
-truskawki
-płatki migdałowe

Wykonanie:
Mleko zagotować. Zmniejszyć moc palnika, wsypać kokos i gotować około 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kokos zmięknie i wchłonie mleko. Wyłączyć palnik, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Delikatnie mieszać szpatułką i porcjami dodawać kokos, na koniec zimną żelatynę i ewentualnie aromat i całość delikatnie raz jeszcze wymieszać szpatułką. Jesli posiadacie likier kokosywy to można dodać ze 2 łyżki. 😁 Schłodzić w lodówce. 
Schłodzoną masę przełożyć do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylki nałożyć krem na biszkopty. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki i płatki migdałowe. Przed podaniem mozna schłodzić całość przez około godzinę. Smacznego!🤗

Posts created 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top