Kurtosz, trdlo, trdelnik, ciasto kominowe!

Po raz pierwszy jadłam ten przysmak w Pradze. Wymyśliłam sobie kiedyś, że spróbuję zrobić sama, aby delektować się tym cudnym smakiem i zapachem w domowym zaciszu. Udało się!

Ciasto:
-250 g mąki pszennej
-25 g świeżych drożdży
-200 ml mleka
-3 łyżki cukru pudru
-2 jajka
-80 g masła
-2 łyżki cukru wanilowego
-szczypta soli

Posypka:
-3 łyżki cukru trzcinowego
-płaska łyżka cynamonu
-80 g masła

Wykonanie:
Mleko podgrzać. Rozpuścić masło. Z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek ciepłego mleka i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Przełożyć składniki na ciasto do miski i zacząć ręcznie wyrabiać. Po chwili wlać ostudzone masło i dalej zagniatać przez około 10 min. Najlepiej robić to na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto początkowo będzie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, nakryć ścierką i odstawić na około godz. do wyrośnięcia. Rozpuścić 2 część masła. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice, chwilę pougniatać i podzielić na 6 części. Z każdej uformować długi, dosyć cienki wałek, następnie spłaszczyć go i rozwałkować na szerokość ok. 4 cm. Kolejno ciasno nawijać paski na foremki, tak aby zachodziły na siebie. Rolki z ciastem przewałkować dociskając, aby paski połączyły się i nie rozklejały w czasie pieczenia. Na koniec nawinięte ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Ułożyć pionowo na blaszce i wstawic do nagrzanego do 180° piekarnika i piec przez 20 min. z termoobiegiem. Zjadać ciepłe.  Smacznego!

Zrobienie trdlo w domu wymagało ode mnie wykonania odpowiednich form. Zrobiłam je z rolek po ręcznikach papierowych, które owinęłam folią aluminiową. Teraz mam super formy wielokrotnego użytku prawie za darmo. 🙂

Posts created 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top