Jajko zapiekane w awokado

Pyszny sposób na smaczne i zdrowe śniadanie – jajko zapieczone w awokado.

Składniki na 2 łódeczki:
-1 dojrzałe awokado
-2 małe jajka
-sól
-pieprz
-limonka 
– masło
-czosnek granulowany

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200°. Awokado myjemy, przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę. Z każdej połówki należy wydrążyć trochę miąższu, tak aby w zagłębieniu zmieściło się jajko i nam nie wypłynęło. 🙈 Przygotowane awokado doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną czosnku i soku z limonki. Awokado układamy w naczyniu żaroodpornym. Do wydrążonych połówek wbijamy po jajku, na jajka dajemy odrobinę masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Ważne, aby żółtko pozostało płynne. Przed podaniem doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i posypujemy zieloną cebulką. Idealnym dodatkiem są pomidory z cebulą, skropione oliwą, doprawione solą i pieprzem. 👌😊

Posts created 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top