Ciastka francuskie z jabłkami

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciastka francuskie z jabłkami, z nuta cynamonu. Przygotowuje się je ekspresowo i równie szybko zjada. Spróbujcie sami! 🙂

Składniki na 16 sztuk
-2 arkusze ciasta francuskiego
-3 większe jabłka lub 6 małych
-1-2 łyżki cukru
-1,5 łyżeczki cynamonu
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
– jajko
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier, cynamon i przesianą mąkę i wymieszać. Roztrzepać jajko. 1 arkusz ciasta francuskie podzielić na 8 prostokątów. Przy jednym brzegu nakładać po łyżce jabłek. Na drugiej stronie prostokąta zrobić 3 nacięcia. Brzegi ciasta posmarować jajkiem, złożyć na pół i zlepić. Docisnąć najpierw palcami, a nastepnie widelcem. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować po wierzchu jajkiem. Tak przygotowane włożyć do nagrzanego do 210° piekarnika na około 20 minut, aż będą pięknie rumiane. Z drugą turą postąpić dokładnie tak samo. Wystudzone ciastka posypać cukrem pudrem, zajadać i uważać, ponieważ szybko znikają. 🙈😊😁 Smacznego!

Posts created 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top